Og det var trolden Gudar som drog ud ved nat, han stjal den unge jomfru som var hans kære skat. Han bar den unge pige på ryggen i en sæk, og i sin kærre kørte han, ad snoede stier væk.
Men pigens far han var skam ingen charlatan, i byen Tørring kendte han en rigtig klogemand.
Han samlede al sin rigdom, i både sølv og guld, og gik til klogemanden med hele kisten fuld. Den kloge mand var vis, det kan du nok forstå, han kaldte sammen hver en kilde, hver en bæk og å, de fulgte troldens spor, helt til Randers stad. Hvor på kuskesædet den onde Gudar sad.
Da trolden druknede med både vogn og hest, så kunne far og datter holde gensynsfest, vandet ligger stadig hvor Gudars spor det lå, i dag der kender vi det blot ved navnet Gudenå.
Der elsker jeg at sidde med min fiskestang, slappe af i sjæl og krop hele dagen lang. Gudenåen er så smuk og lang som nogen flod. Den løber gennem Jylland, som landets hjerteblod.
Dette har jeg skrevet over en gammel myten om Gudenåens opståen.
SvarSletGeologerne har en anden opfattelse. For 10-15000 år siden var Gudenåen en flod. Det var i istidens sidste periode. Smeltevandet fra isranden ved Silkeborg samledes i en strøm der blev til en flod, Gudenfjorden.
Nu er Gudenåen ikke nogen flod, selv om biologerne gerne vil kalde åen Gudenfjorden. De siger, at det ikke er størrelsen, men faunaen, der afgør om et vandløb er en å eller en flod, og ifølge Det fri Aktuelt 29. november 1988 har biologerne fra Naturhistorisk Museum fundet beviser på fluen Heptagenia flava ved Gudenåen. Og den lever kun ved floder!
Men selv om biologerne gerne vil gøre Gudenåen til en flod, og selv om Snorre Sturlason i 1200-tallet kaldte Randers fjord for Gudenfjord, gør vi nok bedst i at beholde Gudenå-navnet.
Gudenåen er 158 km lang. I hvert fald hvis man regner udløbet gennem Randers fjord med. Den har sit udspring i Tinnet Krat nordvest for Vejle.